St. Louis Post-Dispatch Feature

The 5-10-20 Home section featured the second home I designed for my client in Ladue. She tells me what she likes, “the color sea glass green and nature”, and I go from there. Since the furnishings in the Chesterfield house I designed for her were only 2 years old, I repurposed it all and added some new items to fill this larger house. We even replaced and moved one light fixture that she particularly liked.

Her new house was built in 1954 and needed some updating. She thought the dark family room looked like “the inside of a Taco Bell” with its many beams and faux painting on the walls and fireplace. And, she requested removing the wall between the dining room and kitchen to create a more casual flow. All interior rooms were to be painted.

The family room was gutted to remove most of the beams and add more ambient lighting, insulation, and new drywall. The fireplace was refaced with marble. She did not care for the brick floor, but I convinced her that it added some character and we covered most of it with a new hand-knotted rug. Her existing family room slipcovered furniture fit nicely and new tables were added. This is now one of her favorite spaces!

In the dining room, the triple window needed replacing and I suggested a sliding door since the only access to the pool was through the kitchen. The wall was opened into the kitchen and a new sliced agate chandelier makes a bold statement. Her existing dining room furniture was used with the addition of a larger table and 2 additional chairs. The previous family room rug fit nicely in this room. She loves the flow between dining room, kitchen and her newly landscaped backyard.

There were no major structural changes to the living room but the built-in shelving was reworked and grasscloth wallcovering added to the back wall. A treasured elk painting set the color scheme along with a new hand-knotted rug. Her family’s antique butler’s tables fit perfectly on either side of the fireplace. New chairs were added to her previous furniture and the favorite light fixture found its place in this room.

This home won a design award for the family room. However, the best reward is that my client, a frequent entertainer and host of many charity events, refers to her residence as “her Eden.”

Lower Level Retreat for Two

BEFORE – LOWER LEVEL                                      AFTER – LOWER LEVEL WITH FIREPLACE

Three years after moving to their custom-built home, this Chesterfield couple was ready to complete their lower level and called Beautiful Rooms for assistance. Currently, the space was only being used as a large workout room. They had specific requests for new flooring, a direct-vent gas fireplace, seating, dry bar, workout area and full bathroom. The existing space had finished walls and a rough-in bath with sheet vinyl flooring throughout. Since they did all their entertaining upstairs, the new space was to be a private retreat for the two of them. They requested clean lines with neutrals accented by bright colors and wanted the lower level to reflect the same modern look as the main floor.

After deciding to work with our recommended contractor, they approved our floor plan which created a separate room for the workout equipment. That room would be accessed by a pair of French doors with a matching pair going into the unfinished area. On one end, there were 2 large windows and a sliding door so the fireplace was located on the blank exterior wall at the other end. This left the space by the windows for a counter height table and a small lounge area. Our first selections were wood-look LVP (luxury vinyl plank) for the flooring and an area rug with bright colors, to set the color scheme. After approval on the fireplace wall design, a textured Carrara marble tile was chosen for the face with striped wallcovering behind the custom shelving.

In front of the fireplace, a Sputnik light fixture was positioned between two recliners. They did not want to over-furnish the lounge area to keep a wide walkway between the dry bar on the other side. Repeating bright colors in the upholstery pieces gave them presence and floating cabinetry for the dry bar and bath vanity increased the feeling of spaciousness.

The bathroom was finished with chrome plumbing fixtures and a crystal light fixture. In the large shower, rectangular tile was installed vertically featuring a mosaic stripe of stone, glass and metal.

Since the new lower level provides many comforts, they are spending lots of time down there!

This lower level was a finalist in the 2020 Architect & Designer Awards!